Una Ballata Bianca
Stefano Odoardi

Una ballata bianca beleefde zijn wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam en kreeg de Golden Reel Award (beste film) van het Tiburon International Film Festival toegekend. De Nederlands-Italiaanse coproductie is het speelfilmdebuut van de Italiaan Stefano Odoardi.

Una ballata bianca is een poëtische vertelling over een ouder echtpaar waarvan de vrouw ongeneeslijk ziek is. Oog in oog met de naderende dood kijkt het echtpaar – zwijgend – terug op het leven en de liefde. Een voice-over geeft hun herinneringen en gedachten weer. De aanwezigheid van de dood maakt elke interactie tussen de echtelieden, hoe klein ook, definitief. De regisseur betitelt de film als ‘een cinematografische reis van woorden en beelden over eenzaamheid, jeugd, liefde en verval. Het is een verhaal over de complexe en onbegrijpelijke dimensies van het leven en de dood.’

De hoofdrollen in deze ‘ballade van de leegte’ worden gespeeld door het tachtig jaar oude echtpaar Nicola en Carmela Lanci – voor het eerst voor de camera – en de jonge professionele actrice Simona Senzacqua. De film is geïnspireerd op een theaterstuk uit 2000 van de Nederlandse theaterschrijver en -regisseur Kees Roorda. Met Odoardi bewerkte hij het stuk tot een filmscenario. De muziek werd geschreven door Carlo Crivelli, die ook composities verzorgde voor Marco Bellochio en Yuang Zhang. De voice-over is in handen van de acteurs Sergio Fiorentini – eerder betrokken bij Andrej Tarkovski’s Nostalghia – en Gordana Miletic. Zij werkte met grote Italiaanse regisseurs als Giuseppe De Santis en Ettore Scola. De Productie en Mosquito Film treden op als Nederlandse coproducent.

Over de regisseur

Stefano Odoardi (1967) werkt en woont beurtelings in Italië en Nederland. In 2002 voltooide hij de postdoctorale opleiding DasArts (Advanced Studies in the Performing Arts) in Amsterdam. Hij maakte een aantal korte films, waaronder het internationaal goed ontvangen Esilio della bellezza (2005) en de door Joseph Beuys geïnspireerde film Utopia concreta della terra (2005). Odoardi’s speelfilmdebuut Una ballata bianca ontving de Golden Reel Award voor beste film van het Amerikaanse Tiburon International Film Festival.

Behalve filmmaker is Odoardi ook werkzaam als videokunstenaar, beeldhouwer en decorontwerper.

Una ballata bianca
Stefano Odoardi (Italië/ Nederland 2007) 35mm – kleur – 78’
Italiaans gesproken, Engels ondertiteld

Complete film

Trailer

Stills

Credits

Cast
Regie: Stefano Odoardi
Producent: 0 Film, Moskito Film, De Productie e.a.
Scenario: Kees Roorda, Stefano Odoardi